Klachtbehandeling
Voor een klachtbehandeling zet ik alles in wat ik in huis heb op de volgende structuren: huid, fascie, spier en gewricht. Naarmate een klacht langer duurt, houdt hij niet alleen één structuur zoals een spier in zijn greep, maar kan zijn invloed ook gaan uitoefenen op andere, naastliggende structuren, zoals fascie en huid, of de pees van de spier en het aanhechtingspunt ervan nét voorbij een gewricht. Ook bestaat er het fenomeen “uitstralende pijn”, waarbij een bepaald pijnpunt ook verderop in het lichaam last veroorzaakt. Verder kennen we het begrip ketenproblematiek, bijvoorbeeld: een stekende pijn in de schouder, tezamen met een doffe, uitstralende pijn in de bovenarm, en af en toe ook tintelingen in de vingers. Ik betrek zoveel mogelijk structuren, die door eenzelfde zenuw of groep zenuwen vanuit het ruggenmerg worden bediend, bij de behandeling van een klacht. In samenhang dus. Kijk hier bij welk soort klachten ik je kan helpen. Een klachtbehandeling wordt niet vergoed door je zorgverzekeraar.
Heb je de juiste zorgverzekering, dan kun je juist wél een gedeelte van de kosten vergoed krijgen: meestal ±€40 per behandeling. Dat noem ik dan een therapeutische behandeling omdat die onder de Nederlandse Zorgwet valt, en die bied ik aan onder het label Body Aspects. Ik heb alle diploma’s in huis om je dat aan te bieden. Kijk ook onder Tarieven voor meer uitleg.
Hieronder vind je de technieken, die ik kan inzetten bij de behandeling van je klacht.
Dry Needling
Dry Needling is een effectieve methode om myofasciale triggerpoints te lijf te gaan. Hierbij breng ik dunne acupunctuurnaaldjes in het gebied van een spierknoop. Als gevolg hiervan trekt de spier zich een aantal malen krachtig samen. We noemen dit “twitches”. Door de ontspanning daarna wordt ook het triggerpoint “losgetrokken”. Dry Needling werkt niet bij iedereen. Mijn ervaring is, dat bij cliënten met bewegingsarmoede of een lage pijndrempel de methode niet goed werkt. Dit is echt een Klachtbehandeling voor sporters met een goed getraind lijf, dat deze prikkels verwerken kan. Dan kunnen de effecten spectaculair zijn. Afgebeeld is een serie geschakelde naalden in de onderrug ter bestrijding van klachten in onderrug of been.
Triggerpointbehandeling manueel
Voor wie liever geen Klachtbehandeling met naaldjes wil, of ze niet kan verdragen, is er de manuele triggerpointbehandeling. Met mijn duimen oefen ik druk uit op de spierknoop en wrijf hem langzaam uit zijn “kramp”. Aanvullend kan ik voor de diepere spierknopen hulpmiddelen inzetten als de Massage Star of de Massage Thumb. Ik doe dat in samenspraak met de cliënt, die ik begeleid om met ademtechniek de pijn te ondergaan, en die mij feedback geeft over de maximale druk die nog te verdragen is.
Massage
Alle massagetechnieken die ik toepas in de ontspanningsmassages kan ik ook inzetten tijdens de Klachtbehandeling: strijkingen, knedingen, onderarmsmassages, schuddingen, trillingen, tracties (rekken) en compressies (samendrukken). Wat er in een Klachtbehandeling bij kan komen, is gelijktijdige actieve of passieve beweging, waardoor de behandeling nóg effectiever is. Doel is een weldadige ontspanning teweeg te brengen, soms in een bepaalde spier(groep), soms als totale lichaamsontspanning. Afgebeeld is een diepe massage van de spieren rond het schouderblad onder gelijktijdige bovenhandse tractie van de arm.
Gewrichtsbewegingen
Dit onderdeel van de Klachtbehandeling noemen we ook wel mobilisaties. Hierbij beweeg ik de delen van een gewricht binnen de normale grenzen. Dit heet “passief” omdat de cliënt er geen spierkracht voor inzet. Ten eerste heeft dit een positief effect op het normale bewegingspatroon. Dit kan veranderd zijn doordat mensen met pijn geneigd zijn een “pijnvermijdende” houding of beweging aan te nemen. Als gevolg daarvan kan dat weer belastend zijn voor het gewricht of voor andere lichaamsdelen. Ten tweede verspreid ik met de beweging de voedende gewrichtssmeer door alle uithoeken van het gewricht. Ten derde hebben gewrichtsbewegingen een kalmerende invloed op het zenuwstelsel, en werken zo pijndempend. Afgebeeld is de “wokkel”, een mobilisatie van de onderrug met een sterk ontspannende werking.
Lymfedrainage + lymftaping
Lymfedrainage, wat we kennen als de zuiverende Detox behandeling, heeft als effect dat het weefselvloeistof, en de daarin opgeloste of vastgezette afvalstoffen, versneld ververst. Een pijnlijke zwelling na een trauma of operatie kan zo versneld slinken. Lymfedrainage heeft twee à drie dagen effect. Aanvullend kan ik Lymftape aanbrengen om dit effect te verlengen tot vaak meer dan een week. Afgebeeld is een circulair aangebrachte serie lymftapestroken, beginnend vanuit een raster op een bloeduitstorting na een inversietrauma (de cliënt in kwestie was door de enkel gegaan en daarbij waren enkele bloedvaatjes geknapt).
Huidtechnieken
Een klacht beperkt zich niet tot één bepaalde structuur, zoals één spier. Ook de pees, en het botgedeelte waar de pees op aangehecht is, doen vaak mee in de klacht. Zo ook de spieromhullende fascie (bindweefselplaat) onder de huid, en de huid zelf, aangezien al deze structuren met elkaar verbonden zijn. Bovendien kennen groepen van deze structuren eenzelfde aansturing via een zenuw. Behandeling van deze structuren in samenhang verdient dan ook de voorkeur. Bovendien kan aan de aansturende zenuw, en aan het centrale zenuwstelsel, waar die in opgaat, door deze behandelingen een rustgevende impuls gegeven worden. Afgebeeld is een huidbehandeling over de schouder.
Warmtebehandeling
Het Warmwaterkussen is een soort waterbedje, dat ik vul met water van ±50º C. Daar gaat een handdoek overheen, en daarna gaat de cliënt er op liggen met het aangedane lichaamsdeel. Meestal nadat ik er een fikse triggerpointbehandeling op heb losgelaten. Door de warmte krijgen de spieren de gelegenheid zich extra te ontspannen… Werkt supergoed!
Fascietechniek
Fascie is de algemene benaming voor bindweefsel. Dit is aangelegd doorheen het gehele lichaam met als functie alle delen samen te binden tot één geheel, en krachten door te geven. Specifieker voor deze techniek behandel ik de fascielagen tussen huid en spier. Deze lagen kunnen als gevolg van een klacht gaan verkleven. Aangezien fascie zich met verschillende delen van het lichaam verbindt, kunnen locale verklevingen een eind verderop in het lichaam hun effect hebben. Dus is het zaak ze los te maken tot ze weer hun soepele kwaliteit verkrijgen.
MET (Muscle Energy techniques)
Deze technieken maken gebruik van de effecten van spieractiviteit, bijvoorbeeld op het rekvermogen van een spier. Als je een spier rekt, zal hij dat kunnen doen tot een bepaalde maximale lengte. Dat komt doordat er altijd een bepaalde basis-spanning aanwezig is. Door hem voorafgaand aan het rekken aan te spannen, en daarna te ontspannen, is er een korte tijdspanne waarin de basis-spanning verdwijnt, en de spier nog verder op rek gebracht kan worden. Rek is een gezonde impuls, die de bindweefselcellen functionele informatie geeft voor herstel. Je mag rek voelen, maar rek mag nooit een scherpe pijn uitlokken.
Informatie
Voor wie een klacht ontwikkelt, begint onzekerheid een rol te spelen. Wat heb ik? Gaat het over? Wordt het erger? Hoe beïnvloedt het mijn werk- en privéleven? Informatie geven over de klacht vind ik ontzettend belangrijk. Het helpt je grip te krijgen op je herstel, bijvoorbeeld door je leven handiger in te richten, of te beginnen met oefeningen. Vandaar dat ik veel uitleg geef, of links doormail naar betrouwbare informatie op internet. Kennis maakt je rijker. Uiteindelijk gaat het erom dat je je lichaam beter leert kennen, en daarmee je gezondheid beter leert bewaken.
Oefeningen
Zodra mensen een klacht ontwikkelen, hebben de meesten de neiging om zo min mogelijk te bewegen. Bij een acute klacht kan dat de eerste twee dagen een goede reactie zijn, maar zeker vanaf een week (afhankelijk van de ernst van de klacht) is het belangrijk om, binnen de pijngrens, te gaan bewegen. Vanaf twee weken is functionele training geboden voor een goed weefselherstel. Ook nadat pijn en bewegingsbeperking verdwenen zijn, is het, met name voor sporters, van belang om coördinatietraining te doen voordat je er weer vol tegenaan gaat.
Voor sporters verwijs ik voor een goede trainingsopbouw na een blessure graag door naar goede fysiotherapeuten. Maar zelf geef ik, zeker aan mensen met een neiging tot bewegingsarmoede, graag setjes hele eenvoudige rek- en krachtsoefeningen mee, die passen in het ADL (Algemeen Dagelijks Leven). Wie deze inbouwt in de dagelijkse routine, zal merken dat het herstel ineens een stuk sneller gaat!